onsdag 7 januari 2015

Skapa en sidomeny med hjälp av Gadgets

När du besöker en ny webbplats uppskattar du om det snabbt går att avläsa vem som står bakom webbplatsen, syfte eller budskap med webbplatsen och att du vid behov kan komma i kontakt med upphovsmannen. Du uppskattar också om webbplatsen har en ändåmålsenlig struktur som gör att du enkelt kan hitta och orientera dig på webbplatsen.

Omvänd källkritik är att när du skapar en webbplats som själv lever upp till ovanstående kriterier. Finns dessa kriterier med kommer dina besökare att uppleva webbplatsen som seriös.

Här är ett förslag på en grundläggande sidomeny :
  • En kort text som förklarar vem som står bakom bloggen och syftet med den.
  • Kontaktuppgifter / hänvisning till officiell hemsida. 
  • Ett sökfält där besökare kan söka med egna sökord
  • Etiketter med nyckelord/kategoriord som sorterar ut blogginlägg inom ett ämne.
  • Bloggarkiv som sorterar blogginlägg efter år, månad och datum

Så här bygger du ovanstående sidomeny: 
I bloggens översiktsmenyn går du till "Layout". Där hittar du "baksidan" av bloggen, dvs alla de moduler som den är uppbyggd av. Sidomenyn bygger du av Gadgets, små moduler som är förprogrammerade. 
Klicka på bilden för större storlek.

Gå till de moduler som representerar bloggens sidomeny. Klicka på "Lägg till en Gadget". Ett nytt fönster öppnas. Där finns en scrollbar lista över olika Gadgets. Scrolla och leta upp Gadgets för text, länklista, sökruta och etiketter och "plussa" dem till din sidomeny. I ett dialogfönster fyller du i dina egna rubriker, uppgifter och gör ev. inställningar. 

Klicka på bilden för större storlek.
Nu är modulerna på plats i din blogg. Justera ordningen genom att dra och släppa modulerna i den ordning du vill ha dem. Inställningar och uppgifter i respektive modul ändrar du genom att klicka på "Redigera".

Glöm inte att spara dina nya inställningar uppe i den högra hörnan!

Lottech






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.