fredag 2 januari 2015

Bilder till blogg - är egentligen inget problem


Väldigt många ser bilder som ett hinder för bloggande. Att upphovsrätten och PUL sätter käppar i vägen. Men bilder är egentligen inget problem. Det finns så många vägar att gå och man kan fundera över vad det är man vill att bilderna ska skildra. Måste det vara bilder porträtt på eleverna i klassen? Eller är det bilder som berättar om vad ni gör och om verksamheten? Vad känns mest äkta för besökarna? Proffsiga men opersonliga bilder från bildbyråer eller bilder som skildrar det som verkligen sker i klassrummet?

Givetvis ska det enligt min mening ALLTID vara minst en illustrerande bild i ett blogginlägg. Blogginlägget blir då så mycket mer tilltalande. Men det finns så många vägar att gå:
  • Eleverna kan skapa egna bilder med pennor och färg som fotograferas eller scannas.
  • Eleverna kan skapa egna bilder på dator.
  • Eleverna kan fotografera själva.
  • Det finns en hel del bildbanker med bilder som är fria att använda, se här

Ett dilemma är att det på en del bildbanker finns så mycket bilder att det kan bli svårt att hitta och välja. Störst är utbudet av vackra konstnärliga bilder i olika miljöer runt om i världen. Det kan vara svårare att skolämnesspecifika bilder. Olika bildbanker kan vara bra på olika sorters bilder. Efter ett tag lär man sig var man hittar en speciell typ av bilder.

LotteCh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.