torsdag 1 januari 2015

Ej olagligt att bädda in YouTube-klipp på egen webbplats



Under hösten 2014 har EU-domstolen i ett domslut nu avgjort att det inte är olagligt att bädda in videoklipp från YouTube eller andra andra videosajter på den egna bloggen eller på annan webbplats.

Det var efter det ett fall då ett tyskt företag anmälde två män som jobbade i en konkurrerande verksamhet för att bäddat in ett av företagets videoklipp på sina privata webbplatser. En tysk domstol skickade målet vidare till EU-domstolen. Videoklippet i fråga hade laddats upp till YouTube utan företaget kände till det men ändå ansåg inte EU-domstolen att männen hade begått något brott mot lagen om upphovsrätt. Detta eftersom klipp från YouTube streamas från YouTubes sajt och alltså inte kopierats av de två anmälda männen. Av denna anledning ansåg inte EU-domstolen att männen bröt mot anmälarens upphovsrätt.

Om du på du själv har skapat en film som du har publicerat på YouTube kan du in videoklippets inställningar förhindra att det går att bädda in den på andra webbplatser. Om du äger upphovsrätten till ett klipp och detta laddas upp av någon annan på till exempelYouTube så kan du anmäla detta till YouTube. Då brukar de vara rätt så snabba på att ta bort klippet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.