torsdag 5 februari 2015

Inställningar för kommentarfunktionen


När vi talar om "sociala medier" ingår bloggar i den kategorin. Anledningen till det är att människor kan komunicera i en blogg. Bloggläsare kan kommentera blogginlägg och givande diskussioner och erfarenhetsutbyte kan uppstå.

Att få kommentarer och återkoppling på ett blogginlägg motiverar både elever och dig som lärare. Det är ett tydligt bevis på att det ni skriver har fått en mottagare - en mottagare som på något sätt engagerar sig det ni har skrivit. Därför är det synd att stänga av kommentarfunktionen. 

Moderera inkommande kommentarer före publicering

Men det kan finnas de som engagerar sig på fel sätt och som bryter mot diskrimineringslagarna eller är allmänt oförskämda. Därför är det bra att ha moderering på kommentarfunktionen, dvs. att du som bloggadministratör får ett e-postmeddelande om att det har kommit in en kommentar. Den inkomna kommentaren blir synlig först när du som moderator har godkänt kommentaren.

Begränsa vilka som kan kommentera

Med inställningen att "Vem som helst" kan kommentera, kan besökare kommentera anonymt eller själva välja om de vill ange namn och e-postadress. Är syftet med bloggen att endast dina elever ska kommentera väljer du inställningen "Endast medlemmar i denna blogg". Då är eleverna registerade som skribenter eller som läsare i bloggen. De övriga två inställningarna kräver att man är registerad användare i hos Google eller i andra tjänster.

Det är ditt ansvar att bevaka inkommande kommentarer!

Har du inte möjlighet att bevaka eller kontrollera inkommande kommentarer ska du absolut stänga av kommentarfunktionen. Det kan också vara så att du bara vill använda bloggen som en helt vanlig webbsida utan kommentarfunktion. I så fall väljer du "Plats för kommentar: Dölj".





Se även instruktionsfilm: Stänga av kommentarfunktionen och göra bloggen olistad.


Film: Eva Bjerding

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.